Janek191:
p = 40 cm
| | √3 | | 1 | |
sin α = |
| ⇒ α = 60o ⇒ cos α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
r − promień walca
h − wysokość walca
Mamy
czyli
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 2r | | 1 | |
| = |
| ⇒ 2r = 20 ⇒ r = 10 |
| 40 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
h = 20
√3 cm
r = 10 cm
zatem
P
c = 2 P
p + P
b = 2 π r
2 + 2π r*h
P
c = 2 π *10
2 + 2 π *10*20
√3 = 200 π + 400
√3 π = 200 π *( 1 + 2
√3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = P
p *h = π r
2 * h = π* 10
2 * 20
√3 = 2000
√3 π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
P
c = 200 π * ( 1 + 2
√3 ) cm
2
V = 2000
√3 π cm
3
=====================