...
Wojtek : 1 ) W urnie jest 6 kul białych i 4 kule czarne.Wylosowano trzy razy po jednej kuli bez
zwracania .Prawdopodobieństwo tego,że wylosowano w ten sposób kule tego samego koloru jest
równe ...
2 ) W urnie jest 3 kule białe i 8 kul czarnych.Wylosowano dwa razy po jednej kuli ze
zwracaniem.Prawdopodobieństwo tego,że wylosowano w ten sposób kule różnych kolorów jest równe
...
Nie rozumiem tych zadaniach,zróbcie i wytłumaczcie mi jak możecie ...
Może jakiś rysunek można do takich zadań zrobić bym lepiej to zrozumiał
Pliss proszę o pomoc.Z góry Wielkie dzięki
3 kwi 20:01
PW: 1) Zdarzeniami elementarnymi są 3−elementowe podzbiory zbioru 10−elementowego.
Zdarzenie A−"wylosowane kule są tego samego koloru" jest sumą dwóch rozłącznych zdarzeń:
B − "wszystkie wylosowane kule są białe"
C − "wszystkie wylosowane kule są czarne".
| | | |
|B|= | (liczba możliwych 3−elementowych podzbiorów ze zbioru 6 kul białych) |
| | |
| | | |
|C|= | (liczba możliwych 3−elementowych podzbiorów ze zbioru 4 kul czarnych) |
| | |
Zgodnie z tzw. klasyczną definicją prawdopodobieństwa
3 kwi 20:15
PW: Zżarło kreskę ułamkową, ale to chyba oczywiste.
3 kwi 20:17
Amelia : tak ale jak to obliczyć
bo jest ( 4 i 3 pod dołem to jak to zliczyć ) ? ...
3 kwi 20:26
PW: Amelio, nie rób sobie jaj, stosowne święta mamy za sobą.
3 kwi 20:49
Kipic:

3 biale i 8 czarnych lacznie jest ich 11
a wiec kule sa innych kolorow dla rozjasnienia umyslu zrobie to na drzewku
oznaczenia 1 i 3 to 1 losowanie mozna wylosowac biala kule lub czarna w drugim losowaniu takze
biala i czrana kule ale w innej kolejnosci wiec
| | 3 | | 8 | | 8 | | 3 | |
w 1) jest losowanie bialej kuli czyli |
| w 2) |
| w 3)= |
| i w 4) |
| |
| | 11 | | 10 | | 11 | | 10 | |
wiec
| 3 | | 8 | | 8 | | 3 | | 24 | | 24 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| wiec |
| 11 | | 10 | | 11 | | 10 | | 121 | | 121 | |
3 kwi 20:58
Amelia : KIPIC chodziło mi o dokończenie 1 zadania ... ?
3 kwi 21:20
PW: | | | |
Amelio, jeżeli nie wiesz co to jest | , to zadanie jest poza zasięgiem. |
| | |
3 kwi 21:31
Kipic:

ja 1 tez bym zrobil drzewem
jest 6 bialych i 4 czarne wiec
| 6 | | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | | 2 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | |
| 120 | | 24 | | 144 | |
| + |
| = |
| |
| 720 | | 720 | | 720 | |
3 kwi 21:36
Kipic: a sry w 2 zle przepisalem mianownik tam powinno byc
3 kwi 21:40