Prawdopodobieństwo
Tina: W szkatułce znajduje się 5 koralików i 1 perła
a) Losujemy ze szkatułki 2 przedmioty. Czy wylosowanie perły jest bardziej prawdopodobne od jej
niewylosowania?
b)Losujemy ze szkatułki 3 przedmioty. Czy wylosowanie wtedy perły jest bardziej prawdopodobne
od jej niewylosowania?
Umiem obliczyć moc Ω, ale kompletnie nie rozumiem jak obliczyć moc A

Wydawało mi się, że skoro jest jedna perła to moc A wynosi jeden, ale na pewno jest inaczej...
Proszę o pomoc
Mila:
a)A− wylosowano perłę i jeden koralik
A' nie wylosowano perły
| | | |
|A'|= | =10 wylosujemy 2 koraliki |
| | |
P(A')>P(A)
b)losujemy 3 przedmioty
B− wylosowano perłę i dwa koraliki
B'− nie wylosowano perły
| | | |
|B'|= | =10 wylosowano 3 koraliki |
| | |
dokończ