tofik: prosze o pomoc w zadaniu;
długości krawedzi prostopadłościanu są do siebie w stosunku 2:3:4,przekątna
prostopadłościanu ma dł.√116.Oblicz pole całkowite prostopadłościanu
14 wrz 22:22
Jakub: Oznacz sobie długości krawędzi jako 2x, 3x, 4x
Wzór na długość przekątnej prostopadłościanu to
d = √a2+b2+c2
√116 = √(2x)2+(3x)2+(4x)2
Podnieść obustronnie do kwadratu. Wyliczysz x i będziesz miał krawędzie. Dalej już
prosto.
14 wrz 22:32
tofik: dzięki bardzo
14 wrz 22:36
tofik: x= 12.(8) czy to jest dobrze?Wydaje mi się że tak bo po spr. wyszło mi 116
14 wrz 22:55
Jakub: Jakiś błąd zrobiłeś
116 = 4x2+9x2+16x2
116 = 29x2
x2 = 4
x = 2
14 wrz 23:01
tofik: teraz już rozumiem-bo nie podniosłem do kwadratu tylko zredukowałem....uratowałeś moją
ambicje i mogę spokojnie iść już spać.
pozdro
14 wrz 23:11