ciąg arytmetyczny
emila: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 6 dają
resztę 4.
3 kwi 19:37
irena_1:
Te liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=6.
Pierwszy wyraz to
a
1=10
ostatni to 94
94=10+6(n−1)
6n−6=84
6n=90
n=15
| | 10+94 | | 104 | |
S15= |
| *15= |
| *15=780 |
| | 2 | | 2 | |
3 kwi 19:43
Technik:
najpierw zastanów się jaki jest pierwszy wyraz

a
1=10 a
2=16 r=a
2−a
1=6
a
n=94
10+(n−1)*6=94
10+6n−6=94
6n+4=94
6n=90
n=15
3 kwi 19:44
Kipic: a ja jescze sie dodam do pytania skoro juz odpowiedz padla bo mam inny sposob ale nie pamietam
czy tak bylo
np : liczbe podzielna przez 6 dajaca reszte 4 mozemy zapisac 6k+4
3 kwi 19:45
Eta:
Takimi liczbami są : 10,16, 22,.......... ,94
| | an−a1 | |
tworzą ciąg arytmetyczny: a1=10, r= 6 an= 94 n= |
| +1=15 |
| | r | |
| | 10+94 | |
S15= |
| *15=............ dokończ |
| | 2 | |
3 kwi 19:46
Technik: Eta za późno
3 kwi 19:46
Eta:
No i znów po ptoszkach
3 kwi 19:47
3 kwi 19:49
3 kwi 19:49