ciag arytmetyczny
maaary: ciag arytmetyczny
Zad1. wyznacz wartość x jeśli liczby 2,x,7 w podanej kolejności są:
a) pierwszyn drugim i siódmym wyraem ciągu arytmetycznego
b) pierwszym , piątym i dziewietnastym wyrazem ciągu arytmetycznego
c) trzecim siódmym i dziewietnastym wyrazem ciągu arytmetycznego
3 kwi 19:13
3 kwi 19:28
Aduś #60;3: b) a1=2, a5=x, a19=7
a1+18r=a19
18r=7−2=5 /18
r= 5/18
an=a1+(n+1)r
a5=2+(5−1)*5/18
a5=2+20/18=20/9+10/9
a5= 30/9= 3 i 1/9
3 kwi 20:39
Aduś #60;3: c) a1=2, a5=x, a19=7
a3+16r=a19
16r=7−2= 5 /16
r= 5/16
an=a1+(n−3)r
a7=2+(7−3)*5/16
a7=2+ 20/16 = 16/8 + 10/8
a7=26/8 = 3 i 2/8 czyli 3,25
3 kwi 21:02