funkcja potęgowa
bla bla: oblicz:
[(3−√5)12 + (3+√5)12]−2 * [(278)13 − 1280]
Wykaz że :
3√20+√392 + 3√20−√392 = 4
oblicz
4√17−12√2 * (3+2√2)12
6 wrz 21:11
Eta:
Kłaniają się wzory

a
0 = 1 , dla a ≠0
a
13 =
3√a
oraz: (a +b)
2 = a
2 +2ab + b
2 , oraz: (a −b)( a+b) = a
2 − b
2
w pierwszym nawiasie :ze wzoru na kwadrat sumy dwu wyrazeń:
{[(3 −
√5)
12+(3 +
√5)
12]
2}
−1=
= [ 3 +
√5 +2*
√( 3+√5)( 3 −√5) +3 −
√5]
−1 = [6 +2*
√9 −5]
−1 =
=[6 +2*
√4 ]
−1= [6 +2*2]
−1= 10
−1=
110
w drugim nawiasie: [
3√278 − 1] =
32 −1 =
12
zatem
wynik iloczynu jest:
110*
12 =
120
6 wrz 21:49