rownanie kwadratowe
Zuza: Witam, mam problem z jednym zadaniem. Wyznacz wszystkie wartosci paramteru m dla ktorych
kwadrat roznicy pirwiastkow rownania x2 + mx − m + 3 = 0 jest mniejszy od 9. ok. licze delte
wieksza rowna zero, jest okej. przychodzi to równanie:
(x2 − x1)2 < jak to wszystko rozloze, mam wzory vieta to wychodzi rownanie m2 + 4m − 21 <
0
natomiast w odpowiedziach jest m2 − 4m − 21 < 0 gdzie robie blad? to pochodzi z testow
aksjomat, czy mozliwe ze tam jest blad? czy mogly ktos mi to policzyc bo nie wiem co ja robie
źle? to tylko jest roznica w tym ,że tu jest −4m, a tu +4m ....
3 kwi 19:11
Zuza: (x2 − x1)2 < 9 mialo byc oczywiscie
3 kwi 19:11
use: zał;
Δ≥0
(x1−x2)2=(x1+x2)2−4x1x2
Δ=m2−4*1*(3−m)=(m2+4m−12)
Δm=16+4*12=64
√Δm=8
m1=2, m2=−6 ⇒ m∊(−∞;−6>u<2;+∞)
2)
(m2)−4*(3−m)=(m2+4m−12)<9 ⇒ (m2+4m−21<0)
mi tez wychodzi +4m
3 kwi 19:23
Zuza: czyli też myślisz, że musi być błąd w książce? no bo kurcze, naprawdę dokładnie robiłam:(
3 kwi 19:26
use: też tak myśle
3 kwi 19:28
use: zdajesz rozszerzenie ?
3 kwi 19:28
Zuza: takk..
3 kwi 19:29
Zuza: czemu pytasz?
3 kwi 19:32
use: bo tez zdaje

i jak przygotowania
3 kwi 20:00
Zuza: aa, średnio. jakoś te zadania z kiełbasy w ogóle mi nie podchodzą, i myślę o zbiorze 2200
zadań.. nie wiem. w sumie słabo szczerze mówiąc.. a jak u ciebie?
3 kwi 21:02