ciag
klon: oblicz 4 poczatkowe wyrazy ciagu geom, jezeli wiesz ze :
a1 = 5
a2 = 1
będzie ktoś chętny do obliczenia , pokazania jak sie liczy
3 kwi 19:10
klon: 
wie ktos
3 kwi 19:15
3 kwi 19:25
klon: mi wyszlo inaczej
a2=a1∗q
Zatem
10=5q, czyli q=2
Kolejne wyrazy obliczamy mnożąc poprzedni przez q
a1=5
a2=10
a3=20
a4=40
a5=80
a6=160
...
chyba tak t o ma byc , prosze sprawdzie czy ja albo technik mam zle ?
3 kwi 19:47
klon: 
?
3 kwi 19:52
Technik: klon to źle Ci wyszło, moja odpowiedź jest prawidłowa sprawdź sobie
sprawdzę a
2 moim wzorem:
| | 1 | |
a2=5* |
| =1 czyli się zgadza |
| | 5 | |
3 kwi 19:55
Rafi: Wydaje mi sie ze klon po prostu zjadl w tresci zadania a2 = 10
3 kwi 19:57
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5,1, |
| , |
| , |
| ,......... |
| | 5 | | 25 | | 125 | |
3 kwi 19:58
Technik: no to nie moja winna że źle podał treść zadania

dla podanych danych policzyłem dobrze
3 kwi 19:59
Kipic: no chyba jednak wciezlo tam powinno byc 10 dla obliczen klona
a jesli 1 to Technik dobrze zrobił
3 kwi 19:59
klon: oboje zrobilismy dobrze, fakt i przepraszam moj blad mialo byc 10

sorrki !
a zarazem dzieki wielkie!
3 kwi 20:18