nierówności wielomianowe
majka: Niech ktoś pomoże z tą nierównością, gdzie popełniłam błąd?
Tyle zrobiłam:
D=R−{−1,1}
| (x−3)2(x2−2x−3) | |
| /*x4−1 |
| x4−1 | |
(x
2−6x+9)(x
2−2x−3)>0
Δ=36−36=0 Δ=4−4*1*(−3)=16
Tylko, że gdzieś tu jest błąd bo w odpowiedziach jest : x∊(−
∞,−1)+(−1,1)(3,
∞)
3 kwi 18:42
krystek: rozkładasz na zczynniki drugi trójmian w liczniku
(x−3)2((x−x1)(x−x2)(x2+1)(x−1)(x+1)>:0
m zerowe to wypisz
3 kwi 18:46
majka: Ale co u ciebie oznaczają x1 i x2 w ogóle mógłbyś to zapisać w takiej postaci jak już powinno
być? c:
3 kwi 19:06
Krzys: Iloraz jest dodatni wtedy i tylko wtedy, gdy iloczyn jest dodatni. Wiec twoja nierownosc
moze byc zapisana jako (x−3)2 (x−3)(x+1)(x4 −1)>0.Pierwszy czynnik jest nieujemny
(rowny zeru dla x=3). Wyrzuc x=3 ze zbioru rozwiazan i mozesz pominac ten czynnik
z rozwazan. Ponadto, (x4 −1)=(x2+1)(x2−1), gdzie znowu pierwszy czynnik x2+1
jest zawsze (dla kazdego x) dodatni; dlatego moze byc pominety.
Pozostaje Ci zapisac ta nierownosc jako: (x−3)3 (x+1)2 (x−1) (x2+1)>0
lub (x−3)(x+1)2 (x−1)>0 lub (zakladajac, ze x≠−1) jako (x−3)(x−1)>0.
Rozwiazanie jest (pamietaj, ze x≠−1) zatem takie jak podano w odpowiedzi:
(−∞, −1)u(−1, 1)u(3,+∞). Nie mozesz pominac faktu, ze lewa strona rowna sie 0 dla x=−1
a nierownosc jest ostra; lewa strona musi byc dodatnia!
3 kwi 19:44