PROSZE O POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kinga: Oblicz resztę wielomianu W(x) przez podany bok dwumian, nie wykonujac dzielenia , jeśli:
1. W(x)=x3+2x2+3x+1 x+3 dodam że wynik wynosi 10
2. W(x)=−3x6+4x4+9 x−1 wynik wynosi −17
3. W(x)=x4−2x3+4 x+1 wynik wynosi 7
3 kwi 18:39
krystek: Oblicz
1)W(−3)=..
W(1)=..
W(−1)=...
3 kwi 18:43
Kinga: obliczałam i mi w pierwszym wychodzi wynik 3 a w drugim 10
3 kwi 18:45
krystek: −27+18−9+1=
3 kwi 18:48
Kinga: to jest do którego i jak to policzyłeś

?
3 kwi 18:50
krystek: 1)W(−3) za x wstawiasz (−3)
3 kwi 18:51
Kinga: a np w drugim przykladzie albo trzecim
3 kwi 18:53
krystek: Masz napisane co za x wstawić
3 kwi 18:54
Kinga: 2. W(3)=3
3+2*3
2+3*3+1
W(3)=27+18+10
3 kwi 18:59