PRAWDOPODOBIEŃSTWO pomocy !
Jagoda: w klasie 4a jest 12 dziewcząt i 15 chłopców, a w klasie 4b jest 12 dziewcząt i 19 chłopców.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że przypadkowo wybrany uczeń z wylosowanej za pomocą rzutu
monetą klasy jest chłopcem?
3 kwi 17:57
PW: Zdarzeniem elementarnym jest wylosowanie jednej osoby ze zbioru liczącego 58 osób. znie można
jednak stosować tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa − zdarzenia elementarne nie są
jednakowo prawdopodobne, co wynika z faktu podzielenia osób na dwie klasy
A − liczącą 27 osób
B − liczącą 31 osób.
| | 1 | | 1 | |
Wybieranie klasy za pomocą rzutu monetą oznacza, ża P(A)= |
| i P(B)= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Należy więc zastosować twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym,
Niech C oznacza zdarzenie "wylosowano chłopca". Z treści zadania wynika, że
| | 15 | | 19 | |
P(C|A)= |
| i P(C|B)= |
| (rozwiązujemy w pamięci łatwe zadania z zastosowaniem |
| | 27 | | 31 | |
klasycznej definicji prawdopodobieństwa).
Na mocy wzoru Bayesa
| | 15 | | 1 | | 19 | | 1 | |
P(C) = P(C|A)•P(A)+P(C|B)•P(B) = |
| • |
| + |
| • |
| = ... |
| | 27 | | 2 | | 31 | | 2 | |
3 kwi 21:27
Eta:
Oooooooo

Witaj
PW
3 kwi 21:28
Eta:
Już myślałam,że "zaniemogłeś"... po świętach
3 kwi 21:29