udowodnij,że
d4mian: 1.Uzasadnij.że liczba a=103 + 104 + 105 jest podzielna przez 3
2. Uzasadnij, że suma cyfr liczby x = 10111 − 111 jest równa 977
3. Uzasadnij, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb niepodzielnych przez 3 jest podzielna
przez 3.
4. Wykaż, że jeżeli x+y=7 i x2−y2 = 49, to x*y=0
5. Wykaż, że jeżeli x+y=16, x∊R i y∊R, to x2 + y2 ≥ 128
6. Wykaż, że liczba a = 78 − 58 jest liczbą parzystą
3 kwi 17:53
Aga: zad. 1
wyłączasz przed nawias 10
3 i masz:
10
3 (1+10+10
) =
10
3 * 111 =
10
3 * 3 * 37
cnd.
3 kwi 18:04
zombi: W drugim nie powinno być 997?
3 kwi 18:15
zombi: 6.
78−58=(7−5)(...)
wzorek an−bn
3 kwi 18:18
zombi: 3. a2−b2=...
z tym, że a=3k+1 b=3k+2
3 kwi 18:18
zombi: x+y=7
(x+y)(x−y)=49 ⇒ x−y=7
czyly
(x+y)2=(x−y)2
xy=−xy ⇒ xy=0
3 kwi 18:23
zombi: kwadratowa−aryt
x
2+y
2≥128
3 kwi 18:31
zombi: odnośnie 2.
10111−1 daje nam 111 dziewiątek gdy odejmiesz 10 dostaniesz 111*9−1 poniewaz jedna z
dziewiatek zmieni sie na 8, gdy nastepnie odejmiesz 100 kolejna 9 zmieni sie na 8 zatem
999−2=997
3 kwi 18:34
Krzys: Pierwsze jest rozwiazane, wiec
zad 2. 102 ma dwa zera, 103 ma trzy, wiec 10111 ma 111 zer (I jedynke przed).
Aby odjac liczbe 111 bedziemy musieli zapisac ta liczbe jako 110 dziewiatek i liczba 10;
po odjeciu 111 otrzymamy prawie same cyfry 9 (tylko dwie cyfry 8).
Uzupelniasz te dwie osemki do dziewieciu i musisz odjac dwa!
Ile masz w sumie cyfr? 111. Wiec 999−2=997.
"Zombi" podal ten wynik!
Dal tez podpowiedz do rozwiazania zadania 3 i zadania 6.
Inna metoda dla zad. 6: zauwaz, ze kazda potega liczby siedem konczy sie na 1, lub 3,
lub 7, lub 9; a kazda potega liczby 5 konczy sie na 5. Odejmujac te potegi,
ostatnia cyfra jest zawsze parzysta, co dowodzi, ze roznica musi byc parzysta.
Zadanie 4. Poniewaz x2−y2=(x+y)(x−y)=7(x−y)=49, zatem x−y=7. Suma x i y jest 7 oraz
roznica x i y jest 7 tylko wtedy, gdy y jest 0. Dlatego iloczyn xy=0.
Zad. 5. y=16−x, zatem x2+y2=x2+(16−x)2=2(x2−16x+128). Wierzcholek paraboli ma wspolrzedne
x=8, y=128.
3 kwi 18:58