pazdroo matura
max: zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=−1/2(x+3)(x−7) jest przedział? wychodzi mi 2,5 ..ale
nie ma takiej odp
3 kwi 17:44
Aga: bo taki nie jest

patrzysz na "a" jest ujemne więc parabola ma ramiona skierowane w dół (czyli zbiór wartości
będzie od minus
∞ do czegoś...)
to teraz liczymy do to "coś" czyli wartość wierzchołka paraboli:
q= −Δ/4a to musisz sobie obliczyć i odp będzie taka: y∊(−
∞ ; q >
3 kwi 17:49
max: właśnie licząc już 4 raz nadal q wychodzi mi 2,5...
3 kwi 17:52
Aga: a jaki masz wzór funkcji? w postaci kanonicznej?
3 kwi 17:57
Aga: mnie wychodzi q= −12,5
3 kwi 17:59