ktoś pomoże
Irena: mam kilka zadań z wielomianów, byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł emotka
zad.1 wyznacz "a" oraz "b" wiedząc, że W(x)= x3−5x2+ax+b oraz W(1)=0, W(2)=−1
zad.2 rozwiąż równania wielomianowe
x4−5x3+6x2=0
4x3+8x2−9x−18=0
3 kwi 17:39
danoel: W zadaniu pierwszym podstawiasz
13−5*12+a+b=0 bo W(1)=0 czyli za x dajesz 1
23−5*22+2a+b=−1 bo W(2)=−1
i to sobie rozwiązujesz.
3 kwi 18:22
danoel:
x4−5x3+6x2=0
x2(x2−5x+6)=0
teraz liczysz delte do tego co jest w nawiasie
Δ=1
√Δ=1
x1=2
x2=3
x2(x−2)(x−3)=0
czyli rozwiązaniem jest x=0, x=2, x=3
3 kwi 18:28