nierówność
marta: Rozwiąż nierówność: mam problem. jak to dalej ugryźć?
x6+2x5−3x4−8x3+8x+4≤0
x5(x+2)−x3(3x+8)+4(x+2)≤0
(x+2)(3x+8)(x5−x3+4)≤0
to jest dobrze?
3 kwi 17:19
Mila:
x6+2x5−3x4−8x3+8x+4≤0
W(x)=x6+2x5−3x4−8x3+8x+4
w(−1)=0
dzielimy przez (x+1)
Schemat Hornera
1 2 −3 − 8 0 8 4 x=−1
1 1 −4 −4 4 4 0⇔x6+2x5−3x4−8x3+8x+4=(x+1)*(x5+x4−4x3−4x2+4x+4)
p(x)=(x5+x4−4x3−4x2+4x+4) grupujemy wyrazy
p(x)=x4(x+1)−4x2(x+1)+4(x+1)=(x+1)*(x4−4x2+4)=(x+1)*(x2−2)2
w(x)=(x+1)2*(x−√2)2*(x+√2)2
Miejsca zerowe:
x=−1 podwójny, x=√2 podwójny x=−√2 podwójny
spróbuj dokończyć
3 kwi 17:54
Krzys: Zauwaz, ze liczba −1 jest pierwiastkiem (zerem) wielomianu po lewej stronie
(i to podwojnym). Dlatego wielomian po lewej stronie moze byc zapisany jako
(x+1)2 (x2 −2)2
Z tej postaci widac, ze lewa strona jest nieujemna. Rowna sie zeru, dla
x=−1 lub x=−√2 lub x=√2
(kazdy z pierwiastkow jest podwojny!
co oznacza, ze wielomian nie zmienia znaku w jego otoczeniu).
3 kwi 18:17