rozwiąż ukłąd równań
Miśka: x + y + z = 9
xy + xz + yz = 27
1x + 1y + 1z = 1
3 kwi 16:39
ICSP: to nie jest jakieś zadanie konkursowe ?
3 kwi 16:46
Miśka: nic mi o tym nie wiadomo
3 kwi 16:47
ICSP: hmm poczekam na
Vax'a niech się wypowie

Niby za proste na konkurs ale wole się upewnić
3 kwi 16:48
Miśka: za proste?

siedzę nad tym od wczoraj.. siły opadają.. ale nie odpuszczam. a matura za pasem..
3 kwi 16:49
Vax: Wyznaczasz ile wynosi x*y*z, definiujesz wielomian o pierwiastkach x,y,z (tj W(t) =
(t−x)(t−y)(t−z) = t3 − (x+y+z)t2+(xy+yz+zx)t−xyz), wyznaczasz pierwiastki, które są naszymi
niewiadomymi.
3 kwi 16:49
ICSP: Vax tak samo zrobiłem

Czyli nie jest to zadanie z żadnego konkursu ?
3 kwi 16:50
Miśka: Dzięki wielkie
3 kwi 16:51
Vax: ICSP, nic mi o tym nie wiadomo, poza tym takie układy są dość znane, tj w wielu miejscach
pojawia się ten sam trick, więc wątpię, żeby pojawiło się na jakimś konkursie
3 kwi 16:52