wielomiany
Irena: mam kilka zadań z wielomianów, byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł

zad.1
wyznacz "a" oraz "b" wiedząc, że
W(x)= x
3−5x
2+ax+b oraz W(1)=0, W(2)=−1
zad.2
rozwiąż równania wielomianowe
x
4−5x
3+6x
2=0
4x
3+8x
2−9x−18=0
3 kwi 16:32
Miśka: Podstawiamy:
skoro W(1)=0 to mamy 13 − 5*12 + a + b = 0 ⇒ 3−5+a+b=0 a+b=2
i skoro W(2)=−1 to mamy −1 −5 −a+b=−1 ⇒−a +b=6
a+b=2 ⇒a=2−b
podstawiamy do −a+b=6 −(2−b)+b = 6 ⇒−2+b+b=6⇒2b=8⇒b=4
a+b=2 ⇒a+4=2⇒a=−2
a=−2
b=4
3 kwi 16:44
Irena: ale 13 = 1 a nie 3
3 kwi 17:05
3 kwi 17:30
gość: nie.
3 kwi 17:38