proszę o pomoc :(
Alicja:

W trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC w punkcie B
1. Przez punkt B
1 prowadzimy
równoległą do BC, przecinającą bok AB w punkcie C
1. Uzasadnij że |B
1C
1| = |BC
1|
Zrobiłam rysunek ale nie potrafię dać odpowiedzi
6 wrz 20:04
Bogdan:

x = 180
o − (180
o − 2β) − β = 180
o − 180
o + 2β − β = β, a więc trójkąt BB
1C
1
jest równoramienny, równe są w tym trójkącie miary kątów przyległych do boku BB
1
i stąd wynika równość boków B
1C
1 i BC
1.
6 wrz 23:56
Alicja: Ohh dziękuję bardzo
11 wrz 21:10
Alicja: tylko mam pytanie dlaczego przyjelismy ze kąt AC1B1 jest 2β ?
11 wrz 21:17
Bogdan:
Nie przyjęliśmy, tylko tak jest.
Trójkąty ABC i AC1B1 są podobne, więc odpowiadające sobie kąty mają równe miary.
Miara kąta ABC = 2β, więc miara kąta AC1B1 jest taka sama (odcinki BC i B1C1
są równolegle)
11 wrz 21:24
Alicja: Ahh no tak przecież są podobne

hehe bardzo dziękuję
11 wrz 21:27
Malila:

w kącie a bc,punkt b pomocy

function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
19 sty 14:38