Matura
Kipic: Tak sobie próbowałem wszystko wywnioskować
i mam takie cuś
| mx3−3x+5 | | 3x3+6m+5x−7 | |
| = |
| |
| mx+6 | | mx+6 | |
i czy jak teraz tobustronnie moge pomnzyc przez mx+6

czy jak potem bede liczyc to czy mi
tego zabraknie i bede musial uwzglednic


bo chyba w nierownosciach tak nie mozna czy tez mozna
3 kwi 16:24
ICSP: to jest równanie akurat. Mianownik jest ten sam wiec aby było równe to i licznik musi byc ten
sam (przy odpowiednich załozeniach)
Przy nierównościach tak nie można
3 kwi 16:27
pigor: ...a dla mnie ważne jest skąd się wzięło to cuś
i jakie jest (było) pytanie co do tego "cuś"
3 kwi 16:29
Kipic: wymyslilem to dla przykladu ale rozwiazywalem takie zadanie
| | mx | | m+1 | |
Dla jakich wartosci parametru m rownanie |
| + |
| =x+1 |
| | m−1 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
ma dwa pierwiastki x1 i x2 spelniajace warunek |
| + |
| <2m+1  |
| | x1 | | x2 | |
wiec wyszlo mi
| mx2+m2−1 | | mx2−x2−mx+x | |
| = |
| |
| mx−x | | mx−x | |
z dalsza czescia niemam problemu lecz chcialem sie upewnic czy tak mozna
3 kwi 16:34