efektywna stopa podatkowa
beti: efektywna stopa procentowa
bardzo proszę o poradę jak mam z efektywnej zrobić nominalną
zadanie. kapitalizacja kwartalna i efektywna stopa procentowa 16%. kap początkowy 10000. ile
wyniesie po 3 latach
| | r | |
0,16=(1+ |
| ) 4−1   |
| | 4 | |
3 kwi 16:20
pigor: ..., otóż, ja widzę to tak :
dana jest
rn=16% − nominalna stopa procentowa (zawsze ta podana przez bank),
zatem tu
ref.= (1+
14*16%)
4−1= (1+4%)
4−1= 1.04
4−1= 1,1698−1= 0,1698*100%=
16,98% i to
jest "twoja" (zauwaz większa od stopy r
n) szukana efektywna stopa procentowa i to tyle
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... i to właśnie przez porównanie tych stóp wybieramy dla nas,
zależnie co nas interesuje − depozyt, czy kredyt − ten "lepszy bank .
3 kwi 17:31
pigor: .. a więc wracając do "twojego" zadania :
K 3 = 10 000*1,04
4*3= 10 000*1,04
12=
= 10 000*1,601032=
16 010,32 zł − szukana kwota po 3−ech latach . ...
3 kwi 17:38
beti: tylko, że z zadania wynika że to 16% to stopa efektywna a właśnie mam wyliczyć nominalną ..
cała treść zadania
basia wpłaciła na lokatę 10000zł. bank zagwarantował kapitalizację kwartalną i efektywną stopę
procentową w wysokości 16%. ile wyniesie wartość lokaty po 3 latach
3 kwi 17:39
beti: bo to co powyżej jest zamieszczone rozwiązanie to rozumiem.. tylko właśnie sama nie wiem czy to
16 to ta efektywna juz i mam obliczyć nominalną

w sumie z treści zadania tak wynika
3 kwi 17:42
pigor: ... , kurcze, przepraszam, masz rację, a więc np. tak
| | rn | |
ref=(1+ |
| )m−1 ⇒ 0,16= (1+14rn)4−1 ⇔ 1+14rn=1,160,25 /*4 ⇔ |
| | m | |
⇔ 4+r
n= 4*1,16
0,25 ⇔
rn= 4(1,16
0,25−1)= 4*0,0378= 0,1512 ≈ 1
5%,
zatem
K 3=10 000(1+
14*15%)
3*4=10 000*1,0378
12=10 000*1,560896=
15 608,96 zł.
3 kwi 18:15
beti: dziękuję
3 kwi 19:38