wiadomo, że alfa jest kątem ostrym oraz 2cos alfa=2+cos alfa
drew_nowy3: Mam takie 2. zadania
1. wiadomo, że α jest kątem ostrym oraz 2 cos α=2+cosα.
Liczę:
2 cos α=2+cos α | −cos α
cos α= 2
I co dalej? w tabliach nie ma takiej wartości dla cos α. Znaczy, że nie istnieje taki kąt?
2.
Jeden z kątow ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę α, ponadto wiadomo, że ctgα=1/√3. Kąty
tego trójkąta maja miary..
Jak to rozwiązac?
Z góry dziękuję
3 kwi 16:16
Aga:

zad. 2
robisz rysunek i wszystko jasne xD
z pitagorasa obliczasz y ...wychodzi 2x i teraz liczysz np cosβ = x/2x czyli 1/2 czyli kąt β ma
miarę 60 a α 30
3 kwi 16:23
Aga: błąd! sory, kąty α i β na obrazku są wpisane na odwrót

ale sposób jest dobry
3 kwi 16:31
drew_nowy3: Dzięki Aga

. Okej, ale w jaki sposób licze tutaj z pitagorasa skoro mam tutaj dwie niewiadome
w bokach trójkąta? Skrótowo to opisałas, dałoby radę troche łopatologiczniej?
3 kwi 18:48