wyznacz wartosc x - ciagi
xoxo: wyznacz wartosc x wiedzac ze podane liczby sa kolejno pierwszym drugim i trzecim wyrazem
motonicznego ciagu geometrycznego:
a) 2;x;8
b) x−4;3;x+4
3 kwi 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
a22 = a1*a3 <−−− zapamiętaj
3 kwi 15:56
xoxo: takie rozwanie jest na cias geom. niemonotoniczny.
3 kwi 15:59
Technik: x2=8*2
x2=16
x=−4 lub x=4
32=(x−4)(x+4)
9=x2−16
x2−16−9
x2−25=0
x2=25
x=−5 lub x=5
3 kwi 16:00
xoxo: doooobra, juz zrozumialam. Na oba ciagi czy monotoniczny czy niemonot. jest ten sam wzor, tylko
dobre x trzeba wybrac − dodatkie lub ujemne. Dzieki!
3 kwi 16:34