gotbul:
mając przedział x należących do przedziału <-7,-3> jaką postać będzie miała nierówność z wartością bezwzględną? Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić
11 sty 15:43
skrętoskłon:
a) treść zadania jest co najmniej bez sensu
b) może nie napisałeś całości zadania tylko jakieś skrawki
c) skąd pochodzi to zadanie?
11 sty 15:55
gotbul:
skoro mogę rozwiązać nierównoć|x-2|<4 i otrzymam przedział x (-2,6).
To musi być jakaś metoda na przejście od przedziału do nierówności. tak jak napisałem. zadanie pochodzi ze zbioru zadań dla 1 klasy liceum (autora nie pamiętam)
11 sty 16:08
Gość:
|x+5|<2
11 sty 16:16
sinx/n=six=6:
sam napisałeś przykład:
|x-2|<4 <=> x-2<4 i -x+2<4 <=> x<6 i x>-2
|x-y|<z <=> x-y<z i y-x<z <=> x<z+y i x>y-z
z+y=-3
y-z=-7
y=-5
z=2
co daje |x+5|<2
11 sty 16:24
gotbul:
Serdecznie dziękuję za podanie metody
11 sty 17:04