wzory vieta
dsd: Jeśli równanie ma pierwiastki, oblicz kwadrat ich różnicy.
3x2−x−1=0
3 kwi 15:52
Patronus: Δ = 1+12 = 13>0 ma pierwiastki
x
2 = U[1 −
√13}{6}
| | 1 + √13 | | 1 − √13 | | 2 | | 4 | |
(x1 − x2)2 = ( |
| − |
| )2 = ( |
| )2 = |
| = U{1}[9} |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 39 | |
3 kwi 15:54
Aga: sprawdzasz najpierw czy Δ≥0 i obliczasz pierwiastki potem obliczasz kwadrat ich różnicy... nie
ma tu wzorów Viety
3 kwi 15:54
Patronus: a z Vieta:
(x1 − x2)2 = x12 + x22 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 −
4x1x2
i tu powstawiać Viety
3 kwi 15:57