jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miare alfa
er49: Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miare α; ponadto wiadomo, że ctgα=1/√3 Kąty
tego trójkąta maja miary..
Jak to obliczyć? Pomoże ktoś?
3 kwi 15:21
Marta:

ac=
√3 z pitagorasa liczysz ile ma bc ( wychodzi, ze bc=2), potem
| | √3 | |
sinα= |
| , patrzysz na tablice i wychodzi, ze α=60stopni, |
| | 2 | |
czyli β=30 (zeby suma dała 180stopni)
3 kwi 16:46
drew_nowy3: Ok dzięki Ci Marta
3 kwi 19:03
Eta:
| | 1 | | √3 | |
ctgα= |
| = |
| ⇒ α= 60o to β= 90o−60o= 30o |
| | √3 | | 3 | |
3 kwi 19:05