a i b
Dżerzi: Wykaż , że liczby a i b są równe , jeśli :
a=3stopnia √90√2−116
b=3√2−2
3 kwi 15:15
Dżerzi: proszę o dokładne rozpisanie , bo wiem że trzeba zastosować
wzór skróconego mnożenia . ale nie wiem który i jak
3 kwi 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie a =
3√90√2 − 116
3 kwi 15:19
Dżerzi: tak
3 kwi 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
podejrzewamy, że:
90√2 − 116 = (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
dodatkowo przewidujemy, że: a = c√2
wtedy ... a3 − 3a2b + 3ab2 − b3 = 2c3√2 −6c2b + 3√2cb2 − b3
wtedy:
2c3√2 + 3√2cb2 = 90√2
−6c2b − b3 = 116
układ równań z dwoma niewiadomymi −−− do dzieła
3 kwi 15:23
Dżerzi: już zrobiłem , wzorem skróconego mnożenia , (a−b)
3=...
źle rozpisywałem ułamek
√23
3 kwi 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo prościej ....
załóżmy, ze nie są równe
więc a≠b
czyli także:
(a3) ≠ (b3)
podstaw ... zastosuj wzór skróconego mnożenia i wykaż, że jednak są sobie równe
jedno 'ale' .... ten sposób pozna zastosować bez przeszkód dla pierwiastków (potęg)
nieparzystego stopnia ... dla parzystego już nie ... zastanów się dlaczego
3 kwi 15:26
123: 1
3 kwi 15:26