drzewo o wysokości rzuca cień..
abx9:

cześć mam takie zadanie, tylko nie wiem czy dobrze je rozwiązałem a nie mam odpowiedzi
(wybaczcie że trójkacik jest na górze, ale pierwszy raz tu piszę i nie wiem jak go wsadzić
niżej

):
Drzewo o wysokości 12m rzuca cień o długości 25m. Miara kąta, jaki tworzy promień słoneczny z
powierzchnią ziemi wynosi około..
z tw. pitagorasa= 12
2+25
2=c
2
144+625=c
2
769=c
2
c=
√769≈27,7308
Zgodnie z tym wyznaczę sobie sinusa kata alfa:
sinα≈12/27,7308=0,4327
Tablice mat:
Sin wartości 0,4327 ma ok. 26 stopni.