Wykaż, że funkcje f oraz g nie są równe
Hmm: Wykaż, że funkcje f oraz g nie są równe, jeśli:
f(x) = √x2 g(x) = (√x)2
3 kwi 14:31
ICSP: pokaż ze mają inne dziedziny.
3 kwi 14:31
Hmm: f(x) = √x
2 g(x) = (√x)
2
√x
2 = IxI (√x)
2= x
D= R D=R
chyba coś pokręciłam
3 kwi 14:34
ICSP: jak widać

Wiesz że dziedzinę ustala się
przed wykonaniem jakichkolwiek przekształceń ?
3 kwi 14:37
Hmm: mój błąd
więc: f(x) = √x2 g(x) = (√x)2
x2 ≥ 0 tej nie potrafię
x≥0
D= <0, ∞)
3 kwi 14:44
ICSP: widzę że obydwu nie potrafisz

Popraw f a ja zrobię g
g(x) = (
√x)
2
D : x ≥ 0 ⇒ x ∊ <0 ; +
∞)
Jest tylko jeden pierwiastek a wartość pod pierwiastkiem musi być większa bądź równa 0
3 kwi 14:46
Hmm: f(x) = √x
2
D : x
2 ≥ 0 ⇒ x ≥ 0 ⇒ x ∊ <0 ,
∞)
wiem, to jest źle
3 kwi 14:52
ICSP: :(
x
2 ≥ 0 − jest to podstawowa nierówność

Poszukaj w zeszycie, albo książce wykresu funkcji x
2 i powiedz dla jakich x ten wykres leży na
osią OX
3 kwi 14:54
Hmm: dla wszystkich oprócz x=0, wtedy y=0
3 kwi 14:58
ICSP: czyli x
2 ≥ 0 ⇒ x ∊

Tylko pamiętaj że równe tez może być
3 kwi 14:59
Hmm: x ∊ R ?
3 kwi 15:01
ICSP: 
f(x) =
√x2 , D : x ∊ R
g(x) = (
√x)
2 , D : x ∊ <0 ; +
∞)
Dziedziny nie są równe więc i funkcje nie są równe.
3 kwi 15:03
Hmm: mam jeszcze jeden przykład:
f(x) = ( 1 ⇒ x ≥ 2 g(x) = sgn(x−2)
( −1 ⇒ x <2
tej nie potrafię

D=R
3 kwi 15:07
use: przecież zgodnie z definicją
√x2=(x
2)
12=x
| | 1 | |
analogicznie z drugim przykładem( tylko odwrotnie x jest w potedze |
| ),a to jest wtedy |
| | 2 | |
równe,
czyli mam rozumieć że w takich przypadkach z działaniami idziemy od środka?
3 kwi 15:07
ICSP: Najpierw ustalasz dziedzinę, a później dopiero możesz się bawić w różnego typu przekształcenia
Co do drugiego przykładu wiesz co to jest funkcja signum ?
3 kwi 15:10
Hmm: dla dodatnich R 1, dla ujemnych −1, dla zera zero, coś takiego
3 kwi 15:12
use: sgn to z łaciny znak
3 kwi 15:14
ICSP:

"coś takiego"
funkcja signum jest funkcją znaku. Wzór :
| | ⎧ | 1 gdy x > 0 | |
| sgn(x) = | ⎨ | 0 gdy x = 0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy x < 0 | |
Funkcja która może przyjąć 3 wartości i której dziedzina jest zbiór liczb rzeczywistych
Teraz zastanów się dla jakiego punktu wartości funkcji f oraz g będą różne.
3 kwi 15:16
Hmm:

myślę, myślę, ale dojść nie mogę, to byłoby f(x) = ( 1 ⇒ x ≥ 2
( −1 ⇒ x <2
3 kwi 15:28
ICSP: ale masz pokazać że dla pewnego x wartości f oraz g są różne. Wystarczy znaleźć jeden x
Zatem skoro singum przyjmuje 3 wartości a f przyjmuje tylko dwie. To logicznym byłoby
pomyślenie dla jakiego x sgn przyjmie wartość której nie przyjmuje f
3 kwi 15:30
Hmm: 0
3 kwi 15:32
ICSP: ?
3 kwi 15:34
Hmm: funkcja f nie przyjmuje wartości 0
3 kwi 15:35
ICSP: a funkcja g przyjmuje. Znajdź x dla którego funkcja g przejmuje tą wartość i napisz że
f(x) ≠ g(x) zatem funkcje nie są równe
3 kwi 15:36
ICSP: tylko w miejsce x wstaw odpowiednią cyferkę
3 kwi 15:37
Hmm: w funkcji g(x) x=0
3 kwi 15:40
ICSP: g(x) = sgn(x−2)
g(0) = sgn(−2) = −1
chyba coś nie tak. Liczba −2 ma ujemny znak
3 kwi 15:43
Hmm: nie wiem
3 kwi 15:46
ICSP: wstawiaj kolejne liczby aż dojdziesz do zera albo zauważ że :
0 = sgn(0)
i rozwiąż proste równanie liniowe
3 kwi 15:48
Hmm: g(x) = sgn(x−2)
g(0) = sgn(−2) = −1
a jak uzyskałeś tę −1 ?
3 kwi 15:51
ICSP: mówiłem chodzi tutaj o znak. Czy liczba jest ujemna czy liczba jest dodatnia
Jeżeli liczba jest ujemna wtedy znak tej liczby jest ujemny i przypisujemy jej wartość −1
Jeżeli jest dodatnia to wartość 1
sgn(5) = 1 bo 5 jest liczba dodatnia
sgn(0) = 0
sgn(−5) = −1 bo −5 jest liczbą ujemną
3 kwi 15:53
Hmm: w funkcji g(x) x=1
3 kwi 15:56
ICSP: ?
3 kwi 16:01
Hmm: nie ogarniam
3 kwi 16:03
Hmm: nic mi nie pasuje
3 kwi 16:07
ICSP: :(
to może najpierw rozróżnimy że
sgn(x) nie jest równe sgn(x−2)
Kiedy już to wiemy

Wprowadzę sobie oznaczenia :
f(x) = sgn(x)
g(x) = sgn(x−2)
i teraz najważniejsze. Zachodzi własność :
g(x) = f(x−2). Skoro już wiesz jaka własność jest pomiędzy tymi dwoma funkcjami możesz postarać
się narysować g(x) = sgn(x−2) czyli przesunąć f(x) = sgnx o dwie jednostki w prawo
3 kwi 16:13
Hmm:

g(x) = sgn(x−2)
3 kwi 17:33