Rzucamy 2 razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo...
mandarynka: Rzucamy 2 razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na każdej kostce wypadła
liczba oczek podzielna przez 3 lub na każdej kostce wypadło mniej, niż 4 oczka.
Artur_z_miasta_Neptuna:
Wersja 1:
1) wypadło i tu i tu podzielne przez 3
2) wypadło i tu i tu mniej niż 4 oczka (ale nie 3 oczka)
szukane pr. = P(A) + P(B) = ...
Wersja 2:
1) wypadło i tu i tu podzielne przez 3
2) wypadło i tu i tu mniej niż 4 oczka
3) wypadło i tu i tu podzielne przez 3
i mniejsze niż 4
szukane pr. = P(A) + P(B) −P(A∩B) = ...