prosze o rozwiazanie
Marzena_m01: Punkty A(−2,4)B(5,−3)sa wierzcholkami trojkata rownobocznego .Wobec tego wysokosc tego trojkata
ma dlugosci rysunek
3 kwi 14:19
Marta: Najpierw trzeba obliczyć długość odcinka AB bo to będzie długość boków tego trójkąta.
A=(X
A , Y
A) , B=(X
B,Y
B)
|AB| =
√(XB−XA)2+(YB−YA)2
|AB|=
√(5+2)2+(−3−4)2
|AB| =
√49+49
|AB|=
√98=7
√2
| | a√3 | |
Wysokość w trójkącie równobocznym określona jest wzorem |
| |
| | 2 | |
nasze a= 7
√2, więc
| 7√2*√3 | | 7√6 | |
| = |
| i to jest szukana wysokość  |
| 2 | | 2 | |
3 kwi 16:16