Równanie wielomian
Tarkus: 10x
3−2x
2−15x+3=0
| | √6 | | √6 | | 1 | |
czy to będzie x1= |
| x2=− |
| x3= |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
3 kwi 14:11
ICSP:
3 kwi 14:13
Tarkus: jak to rozłożyć na czynniki pierwsze i podać krotność pierwiastka 8x3−36x2+54x−27
3 kwi 14:14
ICSP: (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
3 kwi 14:16
Tarkus: aaa dzięki zaraz zobaczę
3 kwi 14:17
Tarkus: czyli pierwiastkiem jest 3/2 krotność 3
3 kwi 14:21
ICSP:
3 kwi 14:26
Tarkus: a tu 2x3+2x2−12x mam trzy x=2 x=−3 x=0 i czy wszystkie są krotności 1?
3 kwi 14:28
ICSP:
3 kwi 14:30
Technik: 10x
3−2x
2−15x+3=0
2x
2(5x−1)−3(5x−1)=0
(5x−1)(2x
2−3)=0
(5x−1)(
√2x−
√3)(
√2x+
√3)=0
3 kwi 14:34