Kat środkowy i wpisany sa oparte na tym samym łuku
Samsung : Kat środkowy i wpisany sa oparte na tym samym łuku. Suma miar tych kątów jest równa 60 stpni.
Miara Kąta wpisanego jest równa. ?
3 kwi 14:10
vitek1980: 20
3 kwi 14:29
Samsung : a jakies rozpisanie tego wyniku?

bo wiem ze wynik wyjdzie 20 stopni, tylko nie wiem jak to
rozpisac
3 kwi 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
korzystaj z tw. o kątach opisanych na tym samym luku
kąt środkowy = 2*kąt wpisany
kątśrodkowy + wpisany = 60 → 3*kąt wpisany = 60 → kąt wpisany = 20
3 kwi 15:09
Samsung : hmm dalej nie kumam
3 kwi 15:13