Punkty a(-2,3) b(7,2) c(0,5) sa kolejnymi wierzchołkami równolegloboka
Samsung : Punkty A( −2, 3 ) B( 7,2) C(0,5) są kolejnymi wierzchołkami równolegloboka ABCD.
a) Oblicz współrzędne wierzchołka D
b) Oblicz obwód równolegloboka.
3 kwi 14:04
Skipper:

Prosta przechodząca przez A i C
Prosta równoległa do niej i przechodząca przez B (zawierająca bok BD)
y−2=x−7 ⇒ y=x−5
Prosta przechodząca przez B i C
| | 5−2 | |
y−2= |
| {x−7) ⇒ y=−3/7x+5 |
| | 0−7 | |
Prosta równoległa do niej i przechodząca przez A (zawierająca bok AD)
y−3=−3/7(x+2) ⇒ y=−3/7x+15/7
... i teraz już współrzędne punktu D jako punktu przecięcia się prostych ...−
3 kwi 14:47
Skipper:
... chyba, że wolisz wektorami .. −
3 kwi 14:49
Samsung : A jest jeszcze jakiś sposób łatwiejszy aby to rozwiązać?
3 kwi 15:07
Skipper: a ten jest taki trudny?−
3 kwi 15:34
Samsung : Jakby był łatwy to bym się nie pytała ; ))
3 kwi 15:37
baca:
Samsung − Skippera się nie pytaj, on sam musi się jeszcze wiele nauczyć.
Skipper źle rozwiązał zadanie. Skipperze − czworokąty mają wierzchołki w kolejności ABCD,
a nie ADBC i jak widzisz, jest prosta metoda nie korzystająca z wektorów i nie trzeba tworzyć
wzorów linii prostych

Przekątne przecinają się w środku. Punkt S przecięcia przekątnych to punkt będący środkiem
odcinka AC oraz odcinka BD.
| | −2 + 0 | | 3 + 5 | |
S = ( |
| , |
| ) = (−1, 4) |
| | 2 | | 2 | |
| | xD + 7 | | yD + 2 | |
D = (xD, yD), −1 = |
| i 4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
D + 7 = −2 i y
D + 2 = 8
x
D = −9 i y
D = 6
Odp.: D = (−9, 6)
3 kwi 15:54
Skipper:
Ty śmieciu nawet nie śmiesz się tu pokazać pod swoim stałym nickiem
Twoje chamstwo wręcz powala
3 kwi 16:01
Skipper: Dla mnie od dziś baca = ŚMIEĆ
3 kwi 16:02
Samsung : A jak obliczyć obwód tego rownolegloboka? ; )
3 kwi 16:59
:): musisz po prostu wszystkie boki do siebie dodać ; )
3 kwi 17:17