oblicz sumy
syla: 5+10+15+.....+250
3 kwi 13:36
ICSP: a1 = 5
a2 = 10
.
.
.
an = 250
r = a2 − a1 = 10 − 5 = 5
Podstaw do wzoru na Sn ciągu arytmetycznego (tylko wcześniej ze wzoru na an policz n)
3 kwi 13:39
Patronus: Suma 50 wyrazów ciagu arytmetycznego o różnicy 5 i a
1 = 5
| | 5+250 | |
S50 = |
| *250 = 31875 |
| | 2 | |
3 kwi 13:40
Technik:
5+(n−1)5=250
5+5n−5=250
5n=250 /5
n=50
3 kwi 13:40
Technik: @Patronus źle masz takich liczb jest 50 a nie 250

a
n=250
3 kwi 13:41
syla: jaką kwotę należy wpłacić na konto,na którym oprocentowanie wynosi 5%,aby po pięciu latach
stan konta wzrósł do 100.00zł
3 kwi 13:52
3 kwi 13:55