O ile zmniejszy się przyspieszenie ziemskie?
kasia1313: Przyspieszenie ziemskie na biegunach wynosi gb=9,83 m/s2. O ile zmniejszy się ono na
szerokości geograficznej φ wskutek ruchu obrotowego Ziemi dookoła swej osi?
Odp. ρ=30π/GT2
3 kwi 13:18
kasia1313: Podałam nie tą odpowiedź.
Ma wyjść Δg=gb−gφ=ω2Rzcos2φ
3 kwi 13:24
xl:
chyba a raczej na pewno zła odpowiedź.
Dobra to:
ω2Rzcosφ
3 kwi 14:14
kasia1313: dobra, ale czy wiesz jak do tego dojść?
3 kwi 14:57
kasia1313: bardzo prosiłabym o pomoc
3 kwi 15:00