Wyrazy podobne
Młody: Wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne w wyrażeniu
W=(2x−3)2 − (2x+y)2 − (4x−3y)(4x+3y)+12xy+y2+20x2+4xy , a nastepnie oblicz wartosc tego
wyrazenia dla x=√5 , y=−2√5 .
3 kwi 12:01
Kaja: W=4x2−12x+9−(4x2+4xy+y2)−(16x2−9y2)+12xy+y2+20x2+4xy=
4x2−12x+9−4x2−4xy+y2−16x2+9y2+12xy+y2+20x2+4xy=−12x+9+11y2+4x2+12xy
3 kwi 12:09
Kaja: dla podanych wartości x i y :
W=−12√5+9+11*20+4*5+12*(−10)=−12√5+9+220+20−120=129−12√5
3 kwi 12:11
Młody: Dziekuje Kaju ; )
3 kwi 12:17
Kaja: prosze
3 kwi 12:27