Rzucamy dwa razy szescienna kostka
natalcia :

Rzucamy dwa razy sześcienną kostka do gry i rozpatrujemy sumę wyrzuconych oczek. Ile jest
możliwości zdarzenia
a) otrzymany wynik jest liczbą podzielną przez 3
b) otrzymany wynik jest liczba nie większą od 5. Uzupełnij tabelkę
a następnie oblicz : P(A), P(B).
Prosze o pomoc jestem zielona z tego
3 kwi 11:56
emilf: tabelkę uzupełniasz analogicznie, tak jakby po skosie. pionowo,
1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6 7
2 3 4 5 6 7 8
3 4 5 6 7 8 9
4 5 6 7 8 9 10
5 6 7 8 9 10 11
6 7 8 9 10 11 12
i wedle tego możesz odczytać wyniki.
3 kwi 12:06
natalcia: i wlasnie o to chodzi ze nie mam pojecia. mielismy dwie lekcje z tego i nic nie kapuje
3 kwi 12:09
emilf: 6x6 daje Ci 36, a więc Ω=6*6=36
a) P(S/3) = 12/36
b) P(S≤5)= 10/36
3 kwi 12:10
emilf: zobacz masz napisane po kolei. 1,2,3,4,5,6.. od tej, od której Ci się zaczyna w poziomie, np
zaczynasz od 3 to od tej dopisujesz po kolei do końca jak Pan Bóg przykazał.
w przykładzie a, jak już masz uzupełnioną tabelkę, zaznacz sobie np na kolorowo: co się dzieli
przez 3? i policz ile tego jest

wszystkich możliwosci masz 36, (bo 6 pionowo i 6 poziomo a
więc 6*6=36), a podzielnych przez 3 masz 12. a więc odp to 12/36

mam nadzieję, że jasno to wytumaczyłam, tak jest najprościej to robić
3 kwi 12:12
natalcia: no to teraz juz wiem

dzieki
3 kwi 12:14
emilf: nie ma sprawy!
3 kwi 12:15