rzucono cztery razy sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeni
loll: rzucono cztery razy sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) A− za kazdym razem wypadla ta sama liczba oczek
b) B− za kazdym razem wypadla inna liczba oczek
3 kwi 11:02
aniabb: |Ω|=64
|A|=6*1
P(A) = 1/63
|B|=6*5*4*3
P(B)= 10/62
3 kwi 11:03
Patronus:
|Ω| = 6
4
| | | |
|A| = | *1*1*1*1 = 6 −wybieram liczbę oczek i potem juz za każdym razem mam jedna |
| | |
możliwość
|B| = 6*5*4*3 − pierwszy rzut to 6 możliwości, drugi to 5 itd
3 kwi 11:05