odaj największą liczbę naturalną spełniającą nierówność \frac{ (n - 1)!
magda: Podaj największą liczbę naturalną spełniającą nierówność
odaj największą liczbę naturalną spełniającą nierówność \frac{ (n − 1)!
czy ktoś mógłby mi pomóc w tym zadaniu

Bardzo prosiłabym o wsparcie
3 kwi 09:59
irena_1:
| |
=  ? |
| |
3 kwi 10:03
magda:
sory pomyliłam się poprawka
3 kwi 10:04
irena_1:
n
2−3n+2<72
n
2−3n−70<0
Δ=9+280=289
| | 3−17 | | 3+17 | |
n1= |
| =−7 lub n2= |
| =10 |
| | 2 | | 2 | |
n∊(−7, 10)
n∊N
n∊{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Największą liczbą naturalną spełniającą nierówność jest n=9
3 kwi 10:13
magda: Dziękuję serdecznie bardzo mi to pomogło

Pozdrawiam Ciebie
irena1
3 kwi 10:15