Kombinatoryka
Malwina: Proszę o pomoc

Nie roZumiem tych zadań
1.Cztery kule czarne, cztery białe i 4 zielone numerujemy i układamy obok siebie w szereg. Na
ile sposobów można to zrobić?
2. Ile różnych wyrazów mających sens lub nie można utworzyć przestawiając litery w słowie
"matematyka"?
3. Ile wynosi suma cyfr we wszystkich przestawieniach dokonanych na cyfrach 4, 6, 7, 7, 8, 8 ?
6 wrz 19:10
ja: 2 mi siem bardzo podoba

fajna zabawa

mam(y), mama, temat(y), mata, te,etyka,meta,tamte, tamta,mak, tykam, myk
a tak serio to nie wiem jak sie za to zabrac...
6 wrz 20:24
Maciej: 1. ogolem jest 12 kulek isa numerowane 1,2,3,4...
a wiec wg mnie !12
2. robilbym tak samo jezelitu nieprosza oddzielnie majace sens i nie wiec znow robimy tak !10
3. bylby taki sam ale "suma cyfr" robi trudnosci a wiec nie wiem
P.S. jak ktos sprawdzi czy 1 i 2 dobrze posuflerowalem byloby dobrze
6 wrz 20:33
Eta:
1/ kulki czarne −−− na 4! sposobów
białe −−−− też na 4! " "
zielone −−− też na 4! sposobów
ale muszą być połukładane same czarne , następnie same białe i następnie same
zielone
to ułożeń jest 3 *4!
jeżeli mogą być pomieszane kolorai to ułożeń jest 12!
zad2/ mamy 10 liter w tym słowie −−− n =10
litera A −− powtarza się 3 razy −− k
1 =3
litera M −−− powtarza się 2 razy −−− k
2 = 2
litera T −−− powtarza się 2 razy −−− k
3 =2
zatem mamy do czynienia z permutacją z powtórzeniami:
więc
| | n! | |
Pn( k1, k2, k3) = |
|
|
| | k1! *k2!*k3! | |
policz ......
zad3/ podobnie , już sobie poradzisz. ( policzysz ile tych wszystkich liczb będzie)
suma cyfr : ( 4 +6 +7+7+8+8 ) * ich ilość
6 wrz 20:53