matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
michal:
1
dany jest ciąg geometryczny (a
n
) określony wzorem a
n
=8*(
)
n
−
1
. Oblicz dziesiąty
2
wyraz ciągu (a
n
) oraz sumę pięciu wyrazów tego ciągu .
3 kwi 09:13
krystek:
1
a
10
=8*(
)
9
2
3 kwi 09:14
michal:
1
1
8
to mi wyszło a
1
0
= 8*(
)
9
= 8*
=
2
512
512
a jak mam obliczyć sumę pięciu wyrazów tego ciągu
3 kwi 09:35