dygresja
aniabb: oo
Technik walczysz jeszcze z tym zadankiem z wczoraj
3 kwi 08:22
Technik: jeszcze się zastanawiam

ale Twój pomysł z Talesem jest ciekawy
3 kwi 08:24
aniabb: myślałam że nie zauważysz mojej tam dopiski

i dlatego założyłam nowy watek
3 kwi 08:26
Technik: ja kontroluje wszystkie swoją posty

oczywiście poszukam tego na zadania.info
3 kwi 08:32
aniabb: ja też często sprawdzam co się działo jak mnie nie było..ale jak wpadam tylko o świcie to
ciężko jest znaleźć wszystkie w dodatku często dopiski wydają mi się juz nieaktualne
3 kwi 09:03
aniabb: ooo znalazłam cały wątek na to jedno zadanko
3 kwi 09:05
Technik: mój wątek
3 kwi 09:19
Technik: ogólnie to wszystkie zadania z podstawy zrobiłem sam nie korzystając z internetu i teraz trochę
zadań z rozszerzenia zrobię żeby jakoś bardziej logicznie myśleć może kiedyś się przyda

ale
tu już niestety nie jest tak łatwo
3 kwi 09:24
aniabb: pisz .. o świcie zawsze pomogę
3 kwi 09:32
Technik: ja przeważnie też jestem o świcie albo późnym wieczorem mam kilka zadań zaraz wstawię
3 kwi 09:37
Technik: Funkcja liniowa
określ liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru a. Dla tych wartości
parametru a dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania
2x+3=3x−5a
2x+3=3x−5a
−3x+2x+5a+3=0
−x+5a+3=0 ja zrobiłem coś takiego ale dalej nie wiem
3 kwi 09:45
Mateusz:
Musisz skorzystac z tych własnosci:
rownanie ax+b=0 ma 1 pierwiastek <=> a≠0
nieskonczenie wiele pierwiastkow <=> a=0 and b=0
brak rozwiązań <=> a=0 and b≠0
3 kwi 10:02
aniabb: no i nie wiem czy Mateusza wyjaśnienie jest wystarczające ?
3 kwi 11:00
Technik:
3 kwi 11:22
Technik: właśnie nie bardzo
3 kwi 11:51
asdf: http://www.youtube.com/watch?v=C-VMu82oABQ
może pomoże

nieskonczenie wiele rozwiazan gdy a = 0 i b = 0, bo to zawsze będzie prawda..gdy a = 0 i b ≠ 0
to będzie to zawsze fałsz, na przykład:
x = 1 − prawda
2 = 2 − zawsze prawda, tak samo jakbyś dał x = x...znajdź x, to jaką dasz odpowiedź

?
a jeżeli:
tutaj masz brak rozwiązań, jedynie gdy x = 0
3 kwi 12:46
Technik: @asdf dziękuje za linka
3 kwi 12:53
krystek: to może tak
| | b | |
x= |
| 1 rozwiazanie gdy a≠0 |
| | a | |
| | 3 | |
brak rozwiazania gdy a=0 i b≠0 bo x= |
| nie istnieje |
| | 0 | |
nieskończenie wiele rozwiazań gdy a=0 i b=0 bo 0*x=0 dla każdego x
3 kwi 12:58
aniabb: w ostatnim zawsze jest jakieś rozwiązanie

x=0 też jest rozwiązaniem
3 kwi 13:00
aniabb: pisałam o asdf

a tu się nagle po wysłaniu krystek pojawił
3 kwi 13:01
krystek: Już znikam.
3 kwi 13:03
asdf: racja aniabb, nieprzemyslalem tego dokladnie
3 kwi 13:31
aniabb: nie znikaj

po prostu nieprecyzyjnie napisałam

bo nie spodziewałam się odstępów
3 kwi 13:40
Technik: annaib czyli jak mam to równanie wyjściowe
2x+3=3x−5a
to 2x−3x+5a+3=0
−x+5a+3=0 i dalej tak jak podała Krystek
3 kwi 13:43
use: A ja to robie tak :
2x+3=3x−5a
wyliczam x czyli:
x=(3+5a) czyli jedno rozwiązanie bo x=(3+5a) czyli konkretna liczba
3 kwi 13:46
use: dlatego jedmo rozwiązanie bo zobacz jak dam jakiś parametr a przykładowo 2 to istnieje tylko
jedna taka liczba x która spełni to równanie
3 kwi 13:48
aniabb: w tym zadaniu to nie masz parametru przed x więc jak napisał use jest zawsze jedno
rozwiązanie, ale ogólnie to jak u Krystka/i i Mateusza, bo to to samo
3 kwi 14:29
aniabb: będę pewnie jutro..bo jak zajrzę wieczorem to zarwę nockę
3 kwi 14:30
Technik: ok dziękuję
3 kwi 14:35
Mila:
use− tak ma być
3 kwi 17:24