ciągi
Ania: zad1. oblicz ósmy wyraz ciągu geometrycznego jeżeli wiadomo, że jego drugi wyraz jest równy (
−4) a piąty jest równy (−12)
zad2. w ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy 3, a ostatni jest sześć razy od niego
większy. Ile wyrazów ma ten ciąg, jeżeli różnica jego jest równa 3?
zad3. szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 13 a dziesiąty jest równy 25. Wyznacz
piętnasty wyraz ciągu.
jeszcze raz za pomoc bardzo serdecznie dziękuje
3 kwi 01:09
ICSP: Zad 1
a
2 = −4
a
8 =

z własności ciągu geometrycznego :
a
52 = a
8 * a
2
| | 1 | |
Ósmy wyraz ciągu wynosi − |
| |
| | 16 | |
Zad 2
a
1 = 3
a
n = 6*a
1 = 18
r = ?
18 = 3 + 3(n−1)
15 = 3(n−1)
5 = n−1
n = 6
Ciąg ma 6 wyrazów
Zad 3
a
6 = 13
a
10 = 25
a
10 = a
6 + 4r
25 = 13 + 4r
4r = 12
r = 3
a
15 = a
10 + 5r
a
15 = 25 + 5*3 = 25 + 15 = 40
Piętnasty wyraz ciągu jest równy 40
3 kwi 03:09