Oblicz
Aneta: Szkoła zamówiła seans filmowy dla uczniów klas trzecich. Koszt seansu wyniósł 1650 zł. Ponieważ
do kina nie poszło 15 uczniów, pozostali musieli dopłacić po 1 zł za bilet. Jaka była
planowana, a jaka rzeczywista cena biletu?
Wyszło mi, że planowana cena biletu to 11 zł, a rzeczywista to ok 12 zł

Czy te wyniki są dobre

Proszę o pomoc, z góry dziękuję
pigor: ..., np. tak: niech
x, − liczba uczniów klas III−ich, to
z warunków zadania
1650x=? i
1650x+1=? −
− planowana i rzeczywista cena biletu odpowiednio,
zatem :
1650x−15= 1650x+1 /*x(x−15) i
x>15 ⇒
⇔ 1650x= 1650x−15*1650+x(x−15) ⇔
x2−15x−15*1650= 0
i
√Δ=315 i
x=12(15+315)=
165 , zatem
1650x=
1650165=
10 zł i
11 zł − szukane ceny biletów . ...