zapisz za pomoca jednego logarytmu
Ania: a) log5−log7+2log3+4log2=
b) 2log 2−log 5−log 7+log 12=
3 3 3 3
3 kwi 00:14
Janek191:
a)
| | 5 | |
log 5 − log 7 + 2 log 3 + 4 log 2 = log |
| + log 32 + log 24 = |
| | 7 | |
| | 5 | | 5 | |
= log |
| + log 9 + log 16 = log |
| + log 9*16 = |
| | 7 | | 7 | |
| | 5 | | 5 | | 720 | |
= log |
| + log 144 = log ( |
| * 144 ) = log |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
3 kwi 00:24
Ania:
oblicz długość przekątnej prostopadłościanu wymiarach 3cm x 6cm x 8cm oraz oblicz pole
powierzchni podstaw, pole powierzchni bocznej , pole powierzchni całkowitej oraz jego objętość
bardzo proszę o szybką pomoc
3 kwi 00:30
Janek191:
b)
2 log
3 2 − log
3 5 − log
3 7 + log
3 12 =
= log
3 2
2 − log
3 5 + log
3 12 − log
3 7 =
| | 12 | |
= log3 4 − log3 5 + log3 |
| = |
| | 7 | |
| | 4 | | 12 | | 48 | |
= log3 ( |
| * |
| ) = log3 |
| |
| | 5 | | 7 | | 35 | |
3 kwi 00:31
Janek191:
a = 3 cm
b = 6 cm
h = 8 cm
zatem
c2 = a2 + b2 = 32 + 62 = 9 + 36 = 45
oraz
p2 = c2 + h2 = 45 + 82 = 45 + 64 = 109
czyli
p = √109
===========
Pp = a*b = 3 cm* 6 cm = 18 cm2 − pole podstawy
Pb = ( 2a + 2b)*h = ( 2 * 3 cm + 2 * 6 cm) * 8 cm = 18*8 cm2 = 144 cm2
Pb − pole powierzchni bocznej
Pc = 2 Pp + Pb = 2* 18 cm2 + 144 cm2 = ( 36 + 144 ) cm2 = 180 cm2
oraz
V = Pp*h = 18 cm2 * 8 cm = 144 cm3
===============================
3 kwi 00:37
Ania: zad1.
oblicz ósmy wyraz ciągu geometrycznego jeżeli wiadomo, że jego drugi wyraz jest równy ( −4) a
piąty jest równy (−12)
zad2.
w ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy 3, a ostatni jest sześć razy od niego większy.
Ile wyrazów ma ten ciąg, jeżeli różnica jego jest równa 3?
zad3.
szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 13 a dziesiąty jest równy 25. Wyznacz piętnasty
wyraz ciągu.
jeszcze raz za pomoc bardzo serdecznie dziękuje
3 kwi 00:58
Ania: zad1. oblicz ósmy wyraz ciągu geometrycznego jeżeli wiadomo, że jego drugi wyraz jest równy (
−4) a piąty jest równy (−12)
zad2. w ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy 3, a ostatni jest sześć razy od niego
większy. Ile wyrazów ma ten ciąg, jeżeli różnica jego jest równa 3?
zad3. szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 13 a dziesiąty jest równy 25. Wyznacz
piętnasty wyraz ciągu.
jeszcze raz za pomoc bardzo serdecznie dziękuje
3 kwi 01:06
zielu: − 7 log 3 12 − 3 log 3 4
3 cze 19:47
zielu: please pomóżcie
3 cze 19:50