Dla jakiej wartości parametru b wielomian w(X)= x(x-2b)^2 i u(x)= x^3+6x^2+9x s
Aneta: Dla jakiej wartości parametru b wielomian w(X)= x(x−2b)
2 i u(x)= x
3+6x
2+9x sąrówne

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
2 kwi 23:56
Artur z miasta Neptuna:
Dokonaj mnozenia w pierwszym wielomianie
wielomiany beda sobie rpwne gdy wspolczynniki przy tych samych potegach beda sobie rowne ...
wyznacz b
3 kwi 00:07
ICSP: | | 3 | |
u(x) = x3 + 6x2 + 9x = x(x+3)2 ⇒ −2b = 3 ⇒ b = − |
| |
| | 2 | |
3 kwi 00:08
123: W(x) = x(x − 2b)
2 *
Możemy go wymnożyć i zapisać w postaci:
* = x(x
2 − 4bx + 4b
2) = x
3 − 4bx
2 + 4b
2x
Dwa wielomiany W
1(x) i w
2(x) są sobie równe jeśli współczynniki przy kolejnych potęgach są
sobie równe.
Zatem mamy:
x
3 − 4bx
2 + 4b
2x = x
3 + 6x
2 + 9x
Przyrówując odpowiednie współczynniki mamy:
| | 9 | | 3 | | 3 | |
lub np. 4b2 = 9 ⇒ b2 = |
| ⇒ b = − |
| // |
| odrzucam bo nie pasuje znak po |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
wstawieniu do wielomianu
3 kwi 00:08
Aneta: Hm....nie wiem, czy dobrze mi wyszło, ale wyszły mi wie wartości dla b
W pierwszej b=10 a w drugiej b=3//2 czy to o to chodziło

3 kwi 00:12
Aneta: dziękuję Wam za pomoc
3 kwi 00:16