matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o rozwiazanie
Kasia:
2x − 3
2
rozwiazaniem rownania
=
jest:
5 − 3x
7
31
a)
5
11
b) −
20
11
c)
5
31
d)
20
2 kwi 23:03
irena_1:
7(2x−3)=2(5−3x) 14x−21=10−6x 20x=31
31
x=
20
D.
2 kwi 23:05
Technik:
14x−21=10−6x 20x=31 /20
31
x=
20
2 kwi 23:06