Logarytmy, rownanie logarytmiczne. Prosze o pomoc, zawczasu dziekuje.
Maciej: Rozwiaz rownanie log2log6(2√x+1 + 4) =1
6 wrz 18:55
AS: Skorzystaj z definicji logarytmu
logpa = b ⇔ pb = a Zastrzeżenia: p > 0 , p ≠ 1 , a > 0
Z definicji logarytmu
log6(2√x+1 + 4 ) = 21 = 2
Po raz drugi z definicji logarytmu
2√x + 1 + 4 = 62 = 36
2√x + 1 = 32 = 25
Przy równych podstawach potęgi są równe gdy ich wykładniki potęgowe są równe.
√x + 1 = 5 ⇒ √x = 4 ⇒ x = 16
Odp. x = 16
Sprawdź równanie podstawowe.
6 wrz 19:20
Maciej: Dziekuje! Jestem bardzo wdzieczny.
6 wrz 19:28