Oblicz
CienkoCienko: Oblicz:
a) 91/3 razy 31/3 − 0,0162−1/4 : 2−1/4
b)27−2/3 − 0,1251/3 /2−3 − 50 w nawiasie i cały nawias dodatkowo do potęgi 1/2
2 kwi 22:32
Tomek: a)
32/3*31/3−(0,0162/2)−1/4= 31−((3/10)4)−1/4=3−10/3=−1/3
2 kwi 22:38
Tomek: b)
(33)−2/3− ((1/2)3)1/3/2−3−1= 3−2−(1/2)/(1/2)3−1= 1/9−4−1=−44/5
2 kwi 22:44
CienkoCienko: Dziękuje bardzo te / oznaczają dzielenie podkreską jednego z drugim? dobrze kminie?
2 kwi 22:52
2 kwi 22:54
CienkoCienko: chodzi mi o te miejsca ((1/2)3)1/3/2−3 oraz 3−2−(1/2)/(1/2)3
2 kwi 23:00
Tomek: ((1/2)3)1/3/2−3− to jest jedna druga do potęgi trzeciej i jeszcze do potęgi jednej trzeciej i
to wszystko podzielone przez dwa do potęgi minus trzeciej
3−2−(1/2)/(1/2)3− jedna druga podzielona przez jedną drugą do potęgi trzeciej
mysle ze pomogłem
2 kwi 23:15
CienkoCienko: hehe jeżeli uwzględniłeś w przykładzie b) ze 1 wyrażenie jest dzielone przez drugie pod kreską
i zamknięte w nawiasie oraz podniesione do 1/2 całość w tym nawiasie to zapewne jest
prawidłowo i dzięki Ci wielkie
2 kwi 23:20